BETADINE SOLUTIE CUTANATA 100 MG/ML x 120 ML Măriţi imaginea

BETADINE SOLUTIE CUTANATA 100 MG/ML x 120 ML

2935

Nou

Betadine solutie cutanata contine iod povidona care este un agent antiseptic cu spectru larg, actionand impotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor si protozoarelor (organisme unicelulare).

Detalii

Acest produs nu are puncte de loialitate.


22,00 lei

PLATA ONLINE
PLATA ONLINE

Adăugaţi la lista dorinţelor

Tabel date

AmbalajFlacoane
Cantitate120 ML

Informații

BETADINE SOLUTIE CUTANATA 100 MG/ML x 120 ML

 

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati Betadine solutie cutanata, cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

-                Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

-                Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.

-                Trebuie sa va adresati medicului daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa cateva zile.

-                Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacis-tului.

 In acest prospect gasiti:

1.         Ce este Betadine solutie cutanata si pentru ce se utilizeaza

2.         Inainte sa utilizati Betadine solutie cutanata

3.         Cum sa utilizati Betadine solutie cutanata

4.         Reactii adverse posibile

5.         Cum se pastreaza Betadine solutie cutanata

6.         Informatii suplimentare

 

1.         CE ESTE BETADINE SOLUTIE CUTANATA SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Betadine solutie cutanata contine iod povidona care este un agent antiseptic cu spectru larg, actionand impotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor si protozoarelor (organisme unicelulare).

Betadine solutie cutanata se utilizeaza in:

   - dezinfectia tegumentelor inaintea injectiilor, transfuziilor, perfuziilor, recoltarii probelor de sange, punctiilor, biopsiilor;

- dezinfectie preoperatorie a tegumentelor si mucoaselor (partiala sau totala – bai preoperatorii);

- asepsia plagilor, inclusiv a arsurilor tegumentare;

- adjuvant in infectii bacteriene si fungice cutanate;

- interventii oftalmologice, preoperator, sub forma de Betadine solutie diluata.

 2.         INAINTE SA UTILIZATI BETADINE SOLUTIE CUTANATA

Nu utilizati Betadine solutie cutanata

-   daca sunteti alergic (hipersensibil) la povidona, iod sau la oricare dintre celelalte componente ale Betadine solutie cutanata.

-   aveti hipertiroidism sau alte tulburari tiroidiene (batai rapide ale inimii, neliniste), inainte si dupa tratamentul cu iod radioactiv.

-   aveti dermatita herpetiforma Duhring.

-   inainte si dupa tratamentul cu iod radioactiv in hipertiroidism.

-   la nou-nascuti si sugari pana la 6 luni (numai daca este absolut necesar, fiind recomandata monitorizarea functiei tiroidiene).

 Aveti grija deosebita cand utilizati Betadine solutie cutanata

Iod povidona poate determina reducerea absorbtiei iodului de catre tiroida, ceea ce poate interfera cu rezultatele unor investigatii [scintigrafie tiroidiana, determinarea iodului legat de proteine (iodemia), proceduri diagnostice cu substante de contrast pe baza de iod] si poate face imposibil un tratament planificat pe baza de iod radioactiv. Dupa intreruperea tratamentului este necesara o perioada de ob-servatie de 1-4 saptamani.

Se va evita utilizarea la copiii cu varsta sub 30 luni. Daca este absolut necesar, aplicarea solutiei cutanate va fi de scurta durata si pe suprafete mici. Apoi se vor clati suprafetele respective cu apa dis-tilata.

Se recomanda evitarea administrarii la pacienti cu insuficienta renala.

La indivizi cu o piele mai sensibila, poate sa apara rar si tranzitoriu iritatie cutanata. Pentru a evita acest fenomen, utilizarea Betadine solutie cutanata trebuie testata inainte de utilizarea regulata.

Trebuie evitat contactul cu ochii.

Dupa utilizare, se clatesc bine mainile.

Utilizarea pe o perioada prelungita (mai mult de 14 zile) sau pe suprafete mari (mai mult de 10% din suprafata corporala) la pacientii cu tulburari latente a functiei tiroide (in special la varstnici) trebuie facuta numai dupa cantarirea balantei beneficiu terapeutic/risc. Acesti pacienti trebuie atent monitori-zati chiar si 3 luni dupa intreruperea tratamentului.

Proprietatile oxidante pot determina corodarea unor metale, in timp ce plasticul sau materialul textil este rezistent la iod povidona. In unele cazuri poate apare o modificare a culorii de multe ori reversibi-la.

Petele de Betadine solutie cutanata pot fi inlaturate de pe materialele textile prin spalare cu apa calda si sapun, iar pentru cele persistente se va folosi solutie de tiosulfat de sodiu sau amoniac.

 Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Betadine solutie cutanata trebuie evitata in asociere cu alte antiseptice pe baza de peroxid de hidrogen, saruri de argint sau tauloridina, datorita reducerii reciproce a efectelor terapeutice.

Iod povidona nu trebuie administrata concomitent cu preparate pe baza de mercur datorita riscului de formare a iodurii de mercur caustica.

La pacientii care sunt in tratament cu litiu, trebuie evitata utilizarea pe termen lung a solutiei cutanate, in special pe suprafete mari.

Reactia cu proteinele si complexele organice nesaturate poate avea loc, dar poate fi compensata de utilizarea unor doze mai mari de iod povidona.

Actiunea oxidativa a iod povidonei poate determina rezultate fals pozitive in cazul unor teste de dia-gnostic (de exemplu, testul toluidinei si rezin-guaiacolului pentru determinarea hemoglobinei si gluco-zei in fecale si urina).

 Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice me-dicament.

Iodul traverseaza placenta si se excreta in laptele matern. De aceea, pentru a evita posibilele efecte nocive asupra dezvoltarii si functiei tiroidiene a fatului sau sugarului, utilizarea in timpul sarcinii sau

in perioada de alaptare reprezinta o indicatie exceptionala si necesita o monitorizare stricta a functiei tiroidiene atat a mamei cat si a sugarului. Tratamentul trebuie sa fie cat mai scurt posibil.

 Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Betadine solutie cutanata nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 3.          CUM SA UTILIZATI BETADINE SOLUTIE CUTANATA

Utilizati intotdeauna Betadine solutie cutanata exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebu-ie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Betadine solutie cutanata se aplica fie ca atare, fie sub forma diluata.

Betadine solutie cutanata nu se dilueaza cu apa fierbinte, ci cu apa la temperatura corpului. Solutia nu este indicata pentru administrare orala.

Pentru dezinfectia preoperatorie cutanata trebuie evitata prelingerea solutiei in afara campului operator

(risc de iritare a tegumentelor).

Doze

Aplicarea de Betadine solutie cutanata nediluata, pentru dezinfectia tegumentelor intacte inainte de injectii, transfuzii, perfuzii, recoltarea probelor de sange, punctii, biopsii, ca si pentru dezinfectia plagilor sau arsurilor: solutia cutanata poate fi utilizata de cateva ori pe zi.

Utilizarea Betadine solutie cutanata pentru dezinfectia mainilor se face astfel:

- dezinfectia uzuala a mainilor- 2 x 3 ml solutie nediluata se lasa in contact pentru 30 secunde;

- dezinfectia preoperatorie a mainilor- 2 x 5 ml solutie nediluata se lasa in contact pentru 5 minute.

Pentru dezinfectia tegumentului se utilizeaza solutia nediluata si se lasa in contact pana la uscare.

Pentru indicatiile terapeutice de mai jos Betadine solutie cutanata se utilizeaza sub forma diluata. In cazul in care este necesara o solutie izotona, dilutia se realizeaza cu ser fiziologic sau cu solutie

Sunt recomandate urmatoarele dilutii in functie de scopul terapeutic urmarit:

Indicatii terapeutice

Dilutie

Exemple

Comprese umede

1:5 - 1:10

200 ml – 100 ml/l

Baie

1:25

40 ml/l

Baie preoperatorie

1:100

10 ml/l

Baie pentru dezinfectie corporala

1:1000

10 ml/10 l

Spalatura vaginala

1:25

4 ml/100 ml

Insertie DIU

1:25

4 ml/100 ml

Spalatura perineala

1:25

4 ml/100 ml

Spalatura urologica

1:25

4 ml/100 ml

Spalatura plagilor cronice sau a celor

1:2 – 1:20

50 ml – 5 ml/100 ml

post-operatorii

 

 

Spalaturi in ortopedie sau post-traumatice

1:10

10 ml/100 ml

Spalaturi orale post-operatorii

 

 

Uz oftalmologic (pre-operator)

1:08

12,5 ml/100 ml (in ser fiziologic)

Diluarea Betadine solutie cutanata se realizeaza imediat inainte de utilizare.

Daca utilizati mai mult decit trebuie din Betadine solutie cutanata

Absorbtia sistemica a iodului dupa aplicatii locale repetate pe zone cutanate intinse sau cu leziuni, poate determina reactii adverse multiple: gust metallic, iritatii si inflamatii oculare, edem pulmonar, reactii cutanate, tulburari gastro-intestinale, diaree, acidoza metabolica, hipernatremie si insuficienta renala. In cazul ingestiei accidentale adresati-va imediat medicului sau celui mai apropiat spital. Se

impune tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale, cu atentie deosebita pentru echilibrul electrolitic, functia renala si tiroidiana. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoas-tra sau farmacistului.

4.          REACTII ADVERSE POSIBILE

 Ca toate medicamentele, Betadine solutie cutanata poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Iod povidona este in general bine tolerata.

Au fost raportate, foarte rare, reactii de hipersensibilitate la nivelul pielii (de exemplu, mancarime,

inrosire, vezicule, etc.).

In cazuri izolate pot sa apara reactii alergice acute generalizate, cum sunt scaderea presiunii arteriale si/sau dispnee (reactii anafilactice). Absorbtia unei cantitati apreciabile de iod poate apare dupa administrarea indelungata. In cazuri izolate la persoanele cu predispozitie poate sa apara hipertiroidism.

In cazul aplicarii pe suprafete intinse sau lezate (de exemplu, arsuri), s-au observat tulburari ale echilibrului hidro-electrolitic asociata cu insuficienta renala sau acidoza metabolica.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementiona-ta in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5.             CUM SE PASTREAZA BETADINE SOLUTIE CUTANATA

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Betadine solutie cutanata dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati far-macistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6.  INFORMATII SUPLIMENTARE

 Ce contine Betadine solutie cutanata

-     Substanta activa este iod povidona. Un ml solutie contine iod povidona 100 mg.

-      Celelalte componente sunt: glicerol, nonoxinol 9, acid citric anhidru, fosfat disodic anhidru, hidroxid de sodiu (solutie 10%), apa purificata.

 Cum arata Betadine solutie cutanata si continutul ambalajului

Solutie de culoare brun inchis, fara particule in suspensie sau sediment.

Ambalaje

Cutie cu un flacon verde din PE a 120 ml solutie cutanata, prevazut cu un aplicator pentru picurare din PE

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Egis Pharmaceuticals PLC,

Keresztúri út 30-38, H-1106 Budapesta, Ungaria

Producator

Egis Pharmaceuticals PLC

Lacta Plant, Matyas kiraly ut 65 Kormend H-9900, Ungaria

(sub licenta MUNDIPHARMA AG, Basel, Elvetia)

Acest prospect a fost aprobat in August 2008

 

Recenzii

No customer comments for the moment.

Scrieţi o recenzie

BETADINE SOLUTIE CUTANATA 100 MG/ML x 120 ML

BETADINE SOLUTIE CUTANATA 100 MG/ML x 120 ML

Betadine solutie cutanata contine iod povidona care este un agent antiseptic cu spectru larg, actionand impotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor si protozoarelor (organisme unicelulare).

Scrieţi o recenzie

Path: > > > BETADINE SOLUTIE CUTANATA 100 MG/ML x 120 ML

6 other products in the same category: